Přeskočit na hlavní obsah

Jenom jídlo???

Tento obrázek nedávno vyvolal na jednom fóru bouřlivou reakci.




A proč?

Protože dítě přece vydrží, můžete ho zabavit nějak jinak (dle kresby bych řekla, že vše bylo vyzkoušeno), takový otročení, přece se dá zastavit (kdo jezdí hodně často autem, ví, že zastavit se nedá úplně vždycky)… vymyslete klidně další 100 a jeden důvod proč nekojit za jízdy autem, nebo na veřejnosti, nebo na úřadě, nebo cestou v MHD nebo… dosaďte si jakékoli místo, co není křeslo doma.

Ale hlavně, kojení je přece především k tomu, aby se dítě najedlo. A jíst každých 10, 20, 50 minut, kdo to kdy viděl??? Takže je to jasné, jídlo může přece počkat. A ten zbytek (tedy to, že dítě zřejmě pláče) řešte jak uznáte za vhodné - někdo nechá vyplakat, jiný dá chrastítko, možností je dost.
Ale je to opravdu tak? Opravdu je kojení především jídlo?

Kojení má miminko nasytit. Nasytit po všech stránkách, tedy jak stránce fyzické - zaplnit žaludek, tak i stránce psychické - nasytit duši.

Co asi tak duše miminka potřebuje za potravu? Miminko přece potřebuje především dobře přibírat. Aspoň tak to vypadá dle některých odborníků, co říkají aby se děti kojily jen v určitém intervalu, aby nedostávaly prso na každé kviknutí, přece si zvyknou a už se neodpojí nikdy, aby se na prsu dítě neuspávalo, zase proto, že si zvykne a už se nenaučí usínat samo…

Napadlo vás někdy, že nejen z plného žaludku děti rostou a dobře prospívají a jsou spokojené?
Napadlo vás někdy, že kojení nemusí být jen a pouze o jídle, že má taky spoustu dalších funkcí?
Napadlo vás někdy, jak je to všechno vlastně jednoduché, když dítěti kojení neodpíráme?
Napadlo vás někdy, že je to skutečně na světě geniálně zařízeno, když kojení dokáže dítěti zajistit všechny jeho základní potřeby, nejen jídlo a pití?

Co je to základní potřeba?
Základní potřeba je něco, bez čeho se skutečně neobejdeme, prostě když to dlouhodobě nebude, pravděpodobně budeme strádat a možná nakonec umřeme.
Základní potřeby jsou jídlo, pití, spánek, dotek, teplo, pocit bezpečí, vylučování. Bez každé jednotlivě se nějaký čas obejdeme a přežijeme. Nějaký čas... Ale pokud chybí víc a najednou a často, moc to člověku neprospívá.

Jídlo a pití

Ano, kojení zajistí miminku dostatečný příjem potravy i tekutin. Ale aby tomu tak skutečně bylo, nemá být v minimálně prvních měsících vůbec nijak omezováno. Ono totiž, možná máte pocit, že před chvílí přece jedl, ale ona to taky může být jen žízeň. A tak se dítko znovu hlásí o prso a dožaduje se dalšího pití. Představte si sebe, jak se jdete 20 minut po obědě napít a u kohoutku stojí strážník a říká: “Kdepak, před chvíli jste obědvala, ještě nemáte nárok, až za hodinku nejdřív.” Asi nic moc, viďte?
Kojení vašemu miminku zajistí stravy přesně tolik kolik potřebuje a takového složení jaké aktuálně potřebuje, na žízeň přidá víc vody, na hlad zase víc tuků, bílkovin a cukrů.

Spánek

Miminka na prsu velmi často a ráda usínají. A je to tak v pořádku. Jednou z funkcí kojení je i uspávání. Mnohé děti zpočátku jinak než na prsu neusnou. A je to tak v pořádku. Každé, opravdu každé, dítě se jednoho dne naučí usínat samo. Prostě k tomu dozraje. Jenom to dozrání trvá různě dlouho a zpravidla se ten čas nepočítá na měsíce, ale na roky. Člověk je tvor společenský a sociální, málokomu se usíná a spí dobře úplně osamotě. Zkuste si vzpomenout jak se vám usíná samotným a jak se vám usíná, když vedle vás leží partner?
Takže kojení pomáhá miminku dobře usínat a spát.

Dotek

Dotek potřebují děti stejně jako jíst a pít. Bez doteku je nám zle. Představte si dotek na příděl. Když se dotýkáte svého dítěte, říkáte mu vlastně "jsem tu s tebou a pro tebe, jsme tu spolu". A malé miminko s vámi potřebuje být v podstatě neustále. Ono netuší, že v postýlce nebo kolébce je úplně stejně bezpečno. Potřebuje být s vámi a když se kojí, nikdo vás nemůže sebrat. Proto se děti tak často budí sotva u kojení usnou a vy je chcete na chvíli položit, proto se zase hned dožadují kojení. Prostě jen potřebují být s vámi.
Kojení naplňuje potřebu kontaktu dokonale.

Termoregulace

Kojíte, u toho je miminko ve vaší náruči a vy ho příjemně zahříváte. Nebo chladíte. Vždyť nepřírodnější prostředek jak snížit teplotu je kontakt kůže na kůži. Vaše tělo, když máte dítě u sebe dokáže teplotu dítěte dobře regulovat směrem nahoru i dolů. Takže bez obav se tulte a kojte v zimě i v horkém létě. Neomezovaným kojením také zajistíte miminku dostatek tekutin v horkých dnech.
Kojení skrze dotek děťátku pomůže i se zvládnutím horka či zimy.

Pocit bezpečí

Aby bylo dítě spokojené a v klidu a pohodě, potřebuje se cítit v bezpečí. Pocit bezpečí mu zase dává vaše náruč a v prvních letech současně i prso v puse. Děťátko se u vás cítí bezpečněji než kde jinde. Když přijdou ženy poprvé na podpůrnou skupinku s dětmi, které už se víc rozhlíží po okolí, téměř vždycky si vše kolem nejdřív jen tak po očku prohlédnou přisáté na prsu, pak teprve z náruče bez prsu a pak se někdy odváží i do prostoru sami.
Aby se vaše děťátko jednou pustilo do světa bez obav a samostatně, potřebuje si nejdřív ten nejbližší svět prozkoumat z bezpečí vaší náruče.
Při kojení dítě objímáme a proto i potřebu 100% bezpečí naplňuje kojení dokonale.

Vylučování

Velmi často slyším ženy, jak popisují, že jejich dítko se při kojení krásně vyprdí. Kojení rozhýbává střeva a tak pomáhá miminku vylučovat. Potřeba vylučování také souvisí s bezplenkovou komunikační metodou, takže v naplnění této potřeby můžete směle asistovat miminku nejen skrze kojení. Pro inspiraci si můžete přečíst článek od kolegyně Mirky nebo nakouknout do facebookové skupinky věnované bezplenkovce a pokud rádi čtete, o potřebě miminek vylučovat je i celá kniha.


To jsou ty základní potřeby, ale kojení umí i něco navíc.

Uklidnění, tišení bolesti

Asi to znáte, dítě objevilo lezení a zkoumá byt a občas se odněkud svalí nebo někam praští. A pak pláče a když ho vezmete do náruče dožaduje se kojení. A tak je to v pořádku.
Nebo ho něco naštve, rozhodí a zase vyžaduje kojit se.
Nebo je nemocné a celkově mu není dobře, má teplotu a možná ho bolí hlava, možná se na svět dere nový zoubek... Tak se prostě kojí.
Skrze kojení se učí zpracovávat svoje emoce, bolest a stres. A časem samo zjistí, že stačí vlézt si k mámě do náruče. Když je děťátku umožněno nejdřív svoje emoce zpracovat skrze kojení, samo se postupně naučí a dokáže se uklidnit i jinak. A nebude mít emoce a stres spojené s náhradníky jako chrastítko nebo třeba sladkost, ale s dotekem a kontaktem a objetím blízkého člověka. Ze začátku potřebuje i to prso v puse, ale není to navždy, opravdu nevím o dítěti, které by se kojilo až do maturity.
Při kojení se vyplavuje velké množství hormonu oxytocinu, který sám o sobě má uklidňují účinek, tlumí bolesti. Takže na uklidnění je kojení prostě ideální prostředek. A většinou zabírá nejrychleji.
Skrze kojení dítě uklidníte rychle a účinně. A pokud se k tomu neštěstí přidá ještě nějaká fyzická bolístka, síla kojení se jen znásobí.

Zpracování nových zážitků
Všechno co děti od narození vidí, slyší, cítí kolem sebe si ukládají a zpracovávají.
Kojení všechny nové zážitky pomáhá pochopit a zpracovat. Kojení totiž pomáhá vývoji mozku a tak děti lépe a rychleji chápou a zpracovávají nové zážitky a vjemy, když se u toho mohou kojit. A totéž platí u větších dětí, které se právě učí obracet, lozit, chodit. I tyto novinky v motorickém vývoji nejlépe zažijí a zpracují skrze kojení, většinou to noční.

Vaše děti nebudou závislé na kojení, kojení je totiž také základní potřeba, vlastně ta nejzákladnější, protože skrze ni dokáže dítě naplnit i ty ostatní. Děti se postupně osamostatní a když budou jejich potřeby napňovány skrz kojení tak jak o to budou stát, samy si postupně najdou i jiné cesty jak se nasytit, jak usnout, jak zahnat nepohodu a trápení.

Můžete namítnout, že toto všechno přece dítě zvládne i bez kojení. Zvládne, ale bude to pro něj (a vlastně i pro vás) náročnější a bude to trvat déle.


Tak už chápete? Jak je to skvěle, od přírody, vymyšleno? 




Obrázky pochází z dílny Marie-Josée Archambault a víc se jich dá najít na jejím Instagramu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na kvasinky

Kvasinka na prsou se projevuje typickou bolestí - pálí, řeže, píchá, bodá, mnohdy bolest vystřeluje, svědí štípe, někdy ženy uvádí "kroutí se mi palce u nohou".  Kvasinka bolí intenzivně a její intenzita se mění - někdo tuto typickou bolest pociťuje pouze při přisátí, někoho bolí po celou dobu kojení, někdo bolest pociťuje ze začátku a poté se zmírní, někoho prsa bolí (stále tím typickým "kvasinkovým" způsobem i mezi kojením). Kvasinka se vůbec nemusí projevovat navenek - to znamená, nemusí být vidět ani na prsou ani v pusince miminka (formou moučnivky). Pokud vidět je na prsou, většinou se jedná o lesk - prsa vypadají jako byste je natřeli krémem či olejem, lesknou se, ale natřená ničím nejsou, kůže se může i odlupovat. Základní způsob jak bolest utlumit je kojení kůže na kůži (zvyšuje produkci oxytocinu, což je hormon, mimo jiné, tlumící bolest) v poloze která je vám nejpříjemnější - ze všech hledisek - jak udržení a podepření miminka na vašem těle,

Bezplenkovka pro začátečníky

Jako první vám chci říct - není to tak složité, jak to může vypadat , nenechte se odradit délkou textu, neumím být stručná, opravdu, je to úplně jednoduchý. Naše poslední mláďátko má sice v pořádníku našich dětí  číslo pět, ale je první, do jehož péče jsem  tzv. bezplenkovku zahrnula. S předchozími dětmi jsem o přirozené potřebě miminek vylučovat mimo  plenku moc netušila a když jsem s tím čtvrtým tušit trošku začínala připadalo mi to celé hrozně složité  a vůbec, tři starší děti a mimino, kdo by na nějaké takové srandy měl čas. A pak jsem poznala Mirku z Mateřství s.r.o. , která mi ukázala jak úzce souvisí potřeba miminek vylučovat mimo plenku s kojením a já začala bezplenkovku zapojovat i do své praxe poradkyně kojení. Teď, když mám vlastní miminko, si to všechno užívám na vlastní kůži - a to velmi prakticky pro obě  strany - zjišťuji co to dělá s mým děťátkem a taky zjišťuji, jak moc je to (ne)náročné pro mě. V tomhle textu bych ráda zmínila jak věci obecné, tak ta

Poraněná prsa, ragády a jak na ně

Rány na prsou - ragády - vznikají většinou velmi brzy po porodu, když se miminko začne kojit.  Na vině je nejčastěji stres (velmi často spojený i s kvasinkou), “nucení” miminka do “správného”  přisátí. Může jít také o velmi běžnou přecitlivělost prsou způsobenou hormonální horskou dráhou  po porodu (pokud jde pouze o tuto zvýšenou citlivost v prvních dnech kojení, většinou  jde o snesitelnou bolest a během týdne až dvou je pryč). Stres můžeme ovlivnit těžko, ale částečně si můžeme pomoci dobrými informacemi,  které máme dopředu, není vůbec špatné zajít ještě během těhotenství třeba na podpůrnou  skupinku a poptat se na to, co vás zajímá přímo tam nebo zajít na předporodní kurz či povídání o kojení - většinou tato setkání pro těhotné pořádají laktační poradkyně. Pokud se v porodnici necítíte  dobře, ale jste vy i miminko v pořádku, zvažte možnost brzkého odchodu domů (tzv. ambulantní  porod). Stres někdy spustí nejen bolest, ale i kvasinkovou infekci (hlavně proto, že bě