Přeskočit na hlavní obsah

Čekání na mléko

"Teď jenom kojím, ale dostal dokrm na začátku, mlíko se mi udělalo až třetí den, od té doby už nedostává a jenom kojím." 

"Malýmu dali v porodnici dokrm, protože já jsem ještě neměla mléko."
"Musela jsem dokrmovat, než se mi udělalo mlíko."
"No my dokrmujeme, protože já mám málo mlíka, v porodnici se mi vůbec nevytvořilo."
"Neměla jsem mlíko, malej po porodu hrozně plakal a mně nic neteklo."
"Měla jsem prsa nalitá a oteklá, ale nic neteklo, malý nic nevytáhl.Museli jsme dokrmovat."
 
Znáte? Taky se vás to týkalo? Nebo teprve čekáte svoje první miminko a slyšely jste podobné věty od kamarádek nebo vlastní mámy?
Jak to tedy s tím "čekáním na mléko" po porodu vlastně je a opravdu je třeba na něj čekat?


⏩ Už během těhotenství vaše tělo tvoří mlezivo.
Mlezivo JE mateřské mléko.
⏩ Mlezivo je supermléko.
⏩ Porodem mléko nikam neodejde, stále máte mléko.
⏩ V prvních hodinách a dnech po porodu buďte s dětmi co nejvíce v kontaktu kůže na kůži (klidně si pomozte šátkem, nosítkem, pokud doma čekají starší sourozenci).
⏩ I pár kapek mleziva dítěti v prvních dnech stačí.
Oxytocin je hormon, který pomáhá mléku téct, nejvíce se ho vyplavuje během fyzického kontaktu, nejlépe kůže na kůži.
Když miminko pláče, pravděpodobně nemá hlad, ale hledá vaši blízkost, prsa nebo potřebuje vylučovat.
Spěte společně, společný spánek je zase fyzický kontakt, upravuje spánkové cykly miminka tak, aby se vzbudilo a napilo pokaždé, když to potřebuje.
⏩ Nechávejte miminko přisáté tak dlouho a tak často jak potřebuje.
Normální jsou krátká a častá kojení, stejně tak i dlouhá kojení, během kterých dítě přisáté pospává.

Kontakt kůže na kůži začíná a ustanovuje kojení.

Mateřské mléko se začíná ženě tvořit již během druhé a třetí třetiny těhotenství, někomu dříve, někomu později.
Mateřské mléko? Vždyť všude říkají "mlezivo" nebo "kolostrum". Hodně často také ženy po porodu slyší "no to máte JENOM mlezivo, to se vám ještě mlíko netvoří."
Tak vězte, že MLEZIVO JE MATEŘSKÉ MLÉKO.
Mlezivo je dokonce takové SUPERMLÉKO. Mlezivo neboli kolostrum obsahuje úplnou nálož přátelských bakterií, které pomáhají miminku osídlit střeva. Zároveň obsahuje baterii protilátek, které děťátku pomáhají s adaptací na vnější svět, kde na miminko útočí bacily a nepřátelské bakterie. Mlezivo tak vlastně pomáhá tvořit první, veledůležité, stupínky budoucího imunitního systému dítěte a pokládá základy střevní mikroflóry.
Mlezivo má výrazně projímavé účinky. Čím více a častěji ho dítě pije, tím rychleji odchází smolka a tím rychleji vylučuje se stolicí přebytečný bilirubin a tedy zvyšuje šance, že novorozenecká žloutenka bude mít rychlejší průběh (novorozenecká žloutenka se týká asi 50% zdravých, donošených novorozenců a až 70-80% dětí narozených předčasně).
Ženy, které kojí starší děti během těhotenství se někdy ptají, proč má najednou jejich dítě průjmy. Často je to způsobeno právě tím, že se ke konci těhotenství znovu tvoří mlezivo, které je silně projímavé, dítě ho pije a pěkně ho to prohání.



MLÉKO MÁTE UŽ VE CHVÍLI, KDY SE VAŠE MIMINKO ROZHODNE KLUBAT NA SVĚT. 
Když vyrážíte k porodu, ve vašich prsou již je připraveno mléko, mlezivo, někdy také, pro svoje unikátní vlastnosti a složení, nazývané "tekuté zlato."

Mleziva je na začátku docela maličko. Ale to není vůbec problém ani důvod, aby děti byly nějak dokrmovány. Je ho oproti tomu, čemu trochu nepřesně říkáme "zralé mléko" poměrně málo. Ničemu to nevadí, protože miminko má maličký žaludek, v prvních dnech se tam nevejde o moc víc než pár kapek. A pokud je miminko často a dlouho s matkou ve fyzickém kontaktu a kojí se bez omezování časem, velmi rychle ho přibývá a postupně se transformuje do toho mateřského mléka, s vyšším obsahem tuku i cukru, jak ho všichni známe.



V tom zda během prvních dnů po porodu máte nebo nemáte mléko je tedy jasno.

Ale co po porodu, jak to mléko dostat k miminku? Co když bude plakat? Jak budu vědět, že to není hlad, že mu to moje "tekuté zlato" opravdu stačí?

Ideální je, když miminko ihned jak se narodí dostanete do náruče a nikdo už vám ho nebere. Vy dva pak máte čas se sžívat a poznávat. Vaše děťátko má čas a prostor samo se přisát a poprvé nakojit.
V tyhle první chvíle po porodu je fajn zůstat spolu nazí, kůže na kůži (a tenhle společný "nahatý" kontakt si klidně prodlužte na jak dlouho budete chtít i dál během šestinedělí). Obrovskou měrou se vyplaví hormon oxytocin (hormon, který pomáhal už během porodu děloze vytlačit miminko na svět), ten pomáhá spouštění mléka a jeho vypuzování (miminko nefunguje jako vysavač, aby mléko odněkud vytahovalo a vysávalo, podívejte se sem, na tento článek "jak funguje kojení"). A v tuhle chvíli, už ve chvíli prvního přisátí vašeho děťátka, z prsou začínají téct kapky kolostra a začíná osidlování střev a celého organismu příznivými bakteriemi a protilátkami, aby adaptace dítěte na vnější svět byla co nejplynulejší a co nejméně náročná.

A když situace není úplně ideální, například po komplikovaném porodu nebo císařském řezu?
Pořád platí, že mléko máte.
Hned jak budete mít miminko u sebe, svlékněte ho do plenky, sobě rozepněte košili nebo sundejte triko a začněte se seznamovat kůže na kůži. Nabídněte miminku prsa, ať si je očichá, ohmatá, poslintá a nakonec má možnost se přisát. V kontaktu kůže na kůži zase dojde k rychlému a velkému vyplavení hormonu oxytocinu a mléko může začít téct.
V případě komplikací u miminka, můžete ihned po porodu začít kolostrum odstříkávat - nejlépe v alespoň nějakém kontaktu s miminkem, ať už stojíte u inkubátoru nebo se třeba při odsávání dívejte na fotku miminka - i vizuální kontakt s dítětem spouští oxytocin a pomáhá mléku z prsou ven. Ideální je, pokud je možnost klokánkovat a nechat děťátko přisávat podle jeho potřeby. Ale pokud to z jakýchkoli důvodů nelze, můžete mlezivo, mateřské mléko dítku odstříkat a nosit, počítá se opravdu každá kapka, nemusíte ze sebe tlačit těžké desítky mililitrů nebo stresovat, když to zpočátku jsou malé trošky.



Důležité je, aby kontakt v prvních dnech byl skutečně kontinuální, nejlépe kůže na kůži. Doporučuji odcházet od miminka skutečně jen na záchod, do sprchy, ale zbytek času strávit tím "aktivním" odpočinkem. A slovem "aktivním" myslím aktivitu vašeho těla, když jen pohodlně sedíte nebo ležíte a prostě jste spolu, miminko se přisává a pouští nebo je stále přisáté a občas pije a občas na prsu spí, v tu chvíli vaše tělo začíná být aktivní a aktivně tvoří mléko, tvoří ho hlavně  když miminko saje (čím déle tím více), ale tvoří ho i pokud u vás miminko odpočívá a spí.


Fyzický kontakt je přesně to, co vy a vaše miminko potřebujete, aby se mléko nejen tvořilo, ale také teklo. Je nenahraditelný. Žádná tabletka, čaj nebo bylinka ho nenahradí, ať už se vám výrobci nebo poradci snaží namluvit, že to rozhodně potřebujete.

Fyzický kontakt a také velké množství oxytocinu ovlivňují i trávení miminka. To znamená, že pokud miminko třeba dvě hodinky spí u vás na hrudníku a po probuzení se přisaje a napije, každá kapka mateřského mléka bude využita až do dna, trávící systém děťátka je totiž celou dobu spánku, díky oxytocinu, připraven ihned přijmout výživu a využít ji jak nejlépe je potřeba. Takže dítko velmi dobře tráví a tím pádem může také začít pěkně přibírat, všechno mléko je využito a zpracováno na maximum. A funguje to i obráceně - právě proto má hodně žen právě během kojení (a teď myslím přímo během toho aktu, kdy je dítě přisáto a kojí se) největší hlad a žízeň, tělo registruje zvýšenou produkci oxytocinu a tato skutečnost dává trávícímu systému informaci, že právě teď je možnost velmi efektivně přísun živin využít a zpracovat.


V prvních dnech miminko v kojení vůbec neomezujte, aby získalo co nejvíce mléka potřebuje mít přístup k prsu nejlépe nonstop (neomezujte dítě v kojení ani potom, kojení má být v jeho režii). Kojení klidně co pár minut je naprosto normání, mateřské mléko je nejlépe stravitelná potravina a miminko ho velmi rychle zpracuje, stráví, využije a potřebuje se znovu napít.


A co když miminko už v prvních hodinách a dnech po narození pláče? A člověk je bezradný a poslouchá nejdřív od sestřiček a pak někdy i doma od blízkých, kteří chtějí opravdu v dobré víře obvykle pomoci, řeči o tom, že má asi málo mléka, že má dítě hlad.
Miminko se narodí skutečně vybaveno tak, aby mu mlezivo naprosto stačilo. Co ale potřebuje úplně stejnou měrou jako výživu a někdy nedostává, je právě ten fyzický kontakt s mámou.
Aby mlezivo teklo, aby se začínalo pomalu přetvářet v to mateřské mléko jak ho známe, je třeba mu "zvednout stavidla." A začít produkovat ten už zmiňovaný OXYTOCIN. A ten se produkuje především klidem a kontaktem (a to kontaktem nahatým-nejlepší pro začátek, ale pak později klidně i nenahatým).
Nebo možná potřebuje vylučovat, to obvykle vypadá tak, že se miminko chce kojit, snaží se přisát seč může, ale jako by mu v tom něco bránilo - pouští se, poplakává... Pravděpodobně se chce vyčůrat nebo vyprdět, ale ne do plenky (o potřebě vylučovat něco málo najdete tady) .

A co když miminko po porodu pije jen velmi krátce a často na prsu usíná?
Vraťte se o pár odstavců v tomto článku zpět a uvidíte obrázek, kde je znázorněno, jak velký žaludek má takové novorozeně, které je na světě pár hodin či dní. Moc se mu tam toho nevejde, viďte? Proto úplní novorozenci a malá miminka pijí velmi často a po malých dávkách. Také hodně spí, narodit se je opravdu velká změna. Děti potřebují i během kojení často odpočívat. Kojení je pro ně velmi aktivní činnost, takže mají potřebu si dělat pauzy, odpočívat, pospávat. Důležité pro všechny je, aby i ten odpočinek probíhal ve vaší náruči. Takže když novorozeně usne na prsu, neodpojujte ho a nechte ho tak spát, když usne u prsu a pustí se, nechte ho spát u sebe na hrudníku.

Opravdu dítko odložte pouze, když půjdete na záchod a do sprchy (a pokud máte vedle sebe někoho s druhou náručí, svěřte na tu chvilku dítko jemu).
Kontaktem kůže na kůži také dítě motivujete ke kojení. Proto je to výborný prostředek jak spáče jemně probrat, a to i spáče s novorozeneckou žloutenkou. Je to výborný způsob jak dítko udržet více a častěji bdělé, aby aktivně pilo a podpořilo tak tvorbu mléka.

Spěte společně od prvního dne. Společný spánek pomáhá dítku budit se na kojení přesně tak často jak potřebuje.Dítě cítí vaše teplo a dech, budí se častěji a tím pádem se i kojí častěji. A i pokud společnou noc spokojeně prospíte oba dva, vaše tělo stále registruje přítomnost miminka a  stále tvoří mléko. Něco víc o společném spánku a jeho vlivu na kojení najdete v odstavci "Kojospánek" v tomto článku, kde jsem si trochu urovnala přednášku světového odborníka na společný spánek Jamese McKenny (pokud vás zajímá jen to kojení, klidně úvodní odstavce přeskákejte).

V prvních dnech po porodu máte mléko a jediné co je třeba, je ho spustit. Jak tvorba mléka tak i jeho spouštění a vypuzování se děje pod taktovkou hormonů, které se ve velké míře vyplavují během fyzického kontaktu s miminkem. Kojení je vrozené chování, naše děti a my se nepotřebujeme učit zázračným polohám ani speciálním technikám, abychom věděli jak na to. Jediné co k tomu potřebujeme je být spolu, trpělivost, čas a podpora okolí. 
















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na kvasinky

Kvasinka na prsou se projevuje typickou bolestí - pálí, řeže, píchá, bodá, mnohdy bolest vystřeluje, svědí štípe, někdy ženy uvádí "kroutí se mi palce u nohou".  Kvasinka bolí intenzivně a její intenzita se mění - někdo tuto typickou bolest pociťuje pouze při přisátí, někoho bolí po celou dobu kojení, někdo bolest pociťuje ze začátku a poté se zmírní, někoho prsa bolí (stále tím typickým "kvasinkovým" způsobem i mezi kojením). Kvasinka se vůbec nemusí projevovat navenek - to znamená, nemusí být vidět ani na prsou ani v pusince miminka (formou moučnivky). Pokud vidět je na prsou, většinou se jedná o lesk - prsa vypadají jako byste je natřeli krémem či olejem, lesknou se, ale natřená ničím nejsou, kůže se může i odlupovat. Základní způsob jak bolest utlumit je kojení kůže na kůži (zvyšuje produkci oxytocinu, což je hormon, mimo jiné, tlumící bolest) v poloze která je vám nejpříjemnější - ze všech hledisek - jak udržení a podepření miminka na vašem těle,

Bezplenkovka pro začátečníky

Jako první vám chci říct - není to tak složité, jak to může vypadat , nenechte se odradit délkou textu, neumím být stručná, opravdu, je to úplně jednoduchý. Naše poslední mláďátko má sice v pořádníku našich dětí  číslo pět, ale je první, do jehož péče jsem  tzv. bezplenkovku zahrnula. S předchozími dětmi jsem o přirozené potřebě miminek vylučovat mimo  plenku moc netušila a když jsem s tím čtvrtým tušit trošku začínala připadalo mi to celé hrozně složité  a vůbec, tři starší děti a mimino, kdo by na nějaké takové srandy měl čas. A pak jsem poznala Mirku z Mateřství s.r.o. , která mi ukázala jak úzce souvisí potřeba miminek vylučovat mimo plenku s kojením a já začala bezplenkovku zapojovat i do své praxe poradkyně kojení. Teď, když mám vlastní miminko, si to všechno užívám na vlastní kůži - a to velmi prakticky pro obě  strany - zjišťuji co to dělá s mým děťátkem a taky zjišťuji, jak moc je to (ne)náročné pro mě. V tomhle textu bych ráda zmínila jak věci obecné, tak ta

Poraněná prsa, ragády a jak na ně

Rány na prsou - ragády - vznikají většinou velmi brzy po porodu, když se miminko začne kojit.  Na vině je nejčastěji stres (velmi často spojený i s kvasinkou), “nucení” miminka do “správného”  přisátí. Může jít také o velmi běžnou přecitlivělost prsou způsobenou hormonální horskou dráhou  po porodu (pokud jde pouze o tuto zvýšenou citlivost v prvních dnech kojení, většinou  jde o snesitelnou bolest a během týdne až dvou je pryč). Stres můžeme ovlivnit těžko, ale částečně si můžeme pomoci dobrými informacemi,  které máme dopředu, není vůbec špatné zajít ještě během těhotenství třeba na podpůrnou  skupinku a poptat se na to, co vás zajímá přímo tam nebo zajít na předporodní kurz či povídání o kojení - většinou tato setkání pro těhotné pořádají laktační poradkyně. Pokud se v porodnici necítíte  dobře, ale jste vy i miminko v pořádku, zvažte možnost brzkého odchodu domů (tzv. ambulantní  porod). Stres někdy spustí nejen bolest, ale i kvasinkovou infekci (hlavně proto, že bě