Přeskočit na hlavní obsah

Jak na kvasinky

Kvasinka na prsou se projevuje typickou bolestí - pálí, řeže, píchá, bodá, mnohdy bolest vystřeluje, svědí štípe, někdy ženy uvádí "kroutí se mi palce u nohou". 
Kvasinka bolí intenzivně a její intenzita se mění - někdo tuto typickou bolest pociťuje pouze při přisátí, někoho bolí po celou dobu kojení, někdo bolest pociťuje ze začátku a poté se zmírní, někoho prsa bolí (stále tím typickým "kvasinkovým" způsobem i mezi kojením). Kvasinka se vůbec nemusí projevovat navenek - to znamená, nemusí být vidět ani na prsou ani v pusince miminka (formou moučnivky). Pokud vidět je na prsou, většinou se jedná o lesk - prsa vypadají jako byste je natřeli krémem či olejem, lesknou se, ale natřená ničím nejsou, kůže se může i odlupovat.
Základní způsob jak bolest utlumit je kojení kůže na kůži (zvyšuje produkci oxytocinu, což je hormon, mimo jiné, tlumící bolest) v poloze která je vám nejpříjemnější - ze všech hledisek - jak udržení a podepření miminka na vašem těle, tak i co se bolestivosti týká. Obecně víme, že velmi utlumit bolest dokáže v kombinaci s kontaktem kůže na kůži přirozená pozice na těle matky (http://www.prirozenekojeni.cz). Ale pokud vám co do utlumení bolesti a klidu vyhovuje jiná poloha u kojení, je to naprosto v pořádku.
Praktické rady co a jak dál, jak kvasinku omezit a jak udržet prsa bez prasklin.

Než poběžíte do lékárny nebo začnete objednávat různé preparáty z eshopů, zkontrolujte vlastní zásoby. Někdy stačí jen párkrát potřít prsa kokosákem a kvasinka je pryč, jindy je třeba zapojit i něco víc. Ale pokud něco níže vyjmenovaného máte doma, začněte s tím a uvidíte. Úleva by se měla dostavit nejpozději během dvou, tří dnů. Pokud ne, zkuste přidat něco dalšího nebo úplně změnit taktiku.

Levandule EO(eterický olej 100%) je dobrá v tom, že hojí a zároveň působí antimykoticky. Můžete ji kombinovat s čistým tea tree olejem (ten je hodně účinný, ale někdy velmi intenzivní, ženy občas popisují, že cítí jak jim prochází do prsu). S levandulí buďte velmi opatrní a šetrní, pokud máte jakékoli problémy s tlakem.
Tyto dva EO se sice mohou používat i jen tak přímo, ale je vhodnější a více doporučuji je zředit, nejlépe v čistém kokosovém oleji v BIO kvalitě. Kokosový olej také působí desinfekčně a antimykoticky. Vezměte trošku kokosáku, a do něj zamíchejte pár kapek tea tree nebo levandule nebo obojí a máte parádní domácí protikvasinkové mazání.

Základ je léčit současně vás i dítě. Miminko může Neocide gel do pusinky(je to desinfekce, míň jedovatá než např.genciána - ale ta také může pomoci), probiotika - prodávají se kapsle a ty jdou rozdělat a vysypat obsah přímo do pusinky dítěte. Případně kapky. Tím se také obnovuje jak mikroflóra střeva tak i ústní dutiny. Zárověň byste měla zvýšit příjem probiotik i vy - jako u dítěte brát kapsle či kapky v nejvyšší dávce.

A co vše můžete udělat dál.

Odkyselit svůj organismus - zvýšit příjem citrusů(citron do čaje, vody), grapefruity, případně se dají koupit kapky či kapsle Citrovital(nebo Grepovit, nebo Nobilis Tilia vyrábí také, nevím jak se přesně jmenuje-jde o čistý výtažek z grepových semínek) - kapky jsou jak na užívání vnitřně tak jimi můžete potírat i prsa (před kojením vždycky utřít, hlavně proto, aby dítě nemuselo olizovat na začátku kyselé prso-některým to nevadí, jiné se naštvou a kojení pak odmítnou).  
Protikvasinková úprava stravy - omezit všechny cukry (to znamená i ovoce) a bílou mouku, mléčné výrobky.

Větrat prsa - co nejvíc choďte s odhalenými prsy, vzduch většinou funguje nejlépe a nejrychleji (jedna moje klientka nakonec vzala staré triko a vystřihla si tam díry, aby doma nechodila úplně nahá, ale prsa pořád větrala). Nenoste teď podprsenku a vložky do podprsenky (ty papírové zejména) - vzniká v nich teplo a vlhko což je to nejlepší prostředí pro další bujení kvasinek. 

Odvar či tinktura z lichořeřišnice (pít odvar, tinkturu také můžete do pití)-tu bych rozhodně zapojila, ženy mají dobré zkušenosti.

Kašička z kokosového oleje s nadrcenou chlorellou či ječmenem, kašička se aplikuje na ránu a hojí.

Oplach z heřmánku nebo řapíku - opět může pomoci hojení.

Koloidní stříbro (ať už formou potírání nebo stříbrných kloboučků-ty se na kojení sundávají, používají se k hojení a kloboučky jsou už větší finanční investice).
Variantou koloidního stříbra může být i mast Atrauman AG.

Výše popsané jsou ty spíše přírodní, nechemická řešení. Doporučuji tím začít.
U úpravy stravy je důležité ji skutečně dodržovat - protože pokud vynecháte cukry a bílou mouku, ale večer si přece jen ten krajíc chleba a proužek čokolády neodpustíte, vrátí vás to zase o kus zpátky. Ze zkušeností víme, že právě úprava stravy je většinou nejnáročnější, ale z dlouhodobého hlediska nejúčinější.
Pokud by se situace nelepšila, bolesti se stupňovaly, tak pak už je třeba zapojit i nějaké antimykotikum. Volně prodejné jsou dvě masti. Canesten a Fungicidin. Doporučuji začít Fungicidinem a pokud by nezabral zkusit Canesten. Mažou se přímo na bradavky a před kojením smyjí nebo setřou(pokud už není vstřebaná).
V případě akutního, skutečně bolestivého a přes všechno přetrvávajícího stavu, může lékař předepsat nystatin a to jak vám na prsa, tak pro dítě do pusinky.

Obecně platí, že nemusíte hned začít mazat vše, můžete postupně zkusit např. jen upravit stravu, citrovital a probiotika. Ale platí, že pokud se stav nezlepšuje během pár dní je dobré buď něco přidat nebo prostě vyzkoušet něco jiného.

Pokud bolesti a potíže ustoupí, je dobré ještě alespoň 14 dní v léčbě pokračovat, kvasinky mají tendenci být velmi rezistentní a i když je léčbou potlačíte a příznaky zdánlivě zmizí, pokud se nepřeléčí dostatečně mají tendence se stále opakovaně vracet. Proto je i dobré současně řešit vás i dítě - aby dítě i po vymizení příznaků nepřenášelo v puse infekci stále dokola.
Pokud používáte dudlíky, lahve či kloboučky ke kojení, je nutno všechny tyto věci pečlivě a často čistit.
S upraveným jídelníčkem je dobré pokračovat klidně 2 -3 měsíce. Nějaké další informace o tom odkyselování a stravě je možné najít tady http://slunecnyzivot.cz/2015/10/odkyseleni-organismu-stravou-a-vodou/ není tam přímo seznam potravin, ale je tam velmi hezky popsáno jak stravu upravit. Stravu máte sice omezenou co se týká nevhodných potravin, ale bohatou, nemusíte procházet nějakým drsným detoxem.
Pro masožravce se jako velmi dobrá varianta jeví tzv. paleo strava.

U kvasinek skutečně mnohdy stačí trocha klidu a první ustoupení a zmírnění příznaků a všechno jde k lepšímu docela rychle. Přeju ať je to už jen lepší a lepší. Chce to skutečně trpělivost a čas.

Komentáře

  1. Co ale jíst, když zároveň člověk nemůže nadýmavé (kvůli mimču) a ještě je třeba vegetarián (jako já)? Bez ovoce a mléčných výrobků už budu fakt jíst jen špenát, tofu a okurky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to šílené já Teda maso jim, takže mám k obědu to a okurek rajče nějaký salát.. Teď sem zkoušela květák ten ji nevadí (kvůli nadýmání), dal jim míchání vajíčka a vločky s mlékem a medem a Teda i přílohy někdy to bych opravdu padla na hubu nejist vubec sacharidy 😣

      Vymazat
  2. Jaj, tak já jsem asi prodělala kvasinkovou infekci, ty příznaky sedí (při přisátí ostrá bolest, že se mi kroutily palce u nohou)... Myslela jsem, že to jsou nějaké neviditelné ragádky. Jen jsem mazala Bepanthenem. Trvalo to pár týdnů, teď už mám delší dobu klid.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bezplenkovka pro začátečníky

Jako první vám chci říct - není to tak složité, jak to může vypadat , nenechte se odradit délkou textu, neumím být stručná, opravdu, je to úplně jednoduchý. Naše poslední mláďátko má sice v pořádníku našich dětí  číslo pět, ale je první, do jehož péče jsem  tzv. bezplenkovku zahrnula. S předchozími dětmi jsem o přirozené potřebě miminek vylučovat mimo  plenku moc netušila a když jsem s tím čtvrtým tušit trošku začínala připadalo mi to celé hrozně složité  a vůbec, tři starší děti a mimino, kdo by na nějaké takové srandy měl čas. A pak jsem poznala Mirku z Mateřství s.r.o. , která mi ukázala jak úzce souvisí potřeba miminek vylučovat mimo plenku s kojením a já začala bezplenkovku zapojovat i do své praxe poradkyně kojení. Teď, když mám vlastní miminko, si to všechno užívám na vlastní kůži - a to velmi prakticky pro obě  strany - zjišťuji co to dělá s mým děťátkem a taky zjišťuji, jak moc je to (ne)náročné pro mě. V tomhle textu bych ráda zmínila jak věci obecné, tak ta

Poraněná prsa, ragády a jak na ně

Rány na prsou - ragády - vznikají většinou velmi brzy po porodu, když se miminko začne kojit.  Na vině je nejčastěji stres (velmi často spojený i s kvasinkou), “nucení” miminka do “správného”  přisátí. Může jít také o velmi běžnou přecitlivělost prsou způsobenou hormonální horskou dráhou  po porodu (pokud jde pouze o tuto zvýšenou citlivost v prvních dnech kojení, většinou  jde o snesitelnou bolest a během týdne až dvou je pryč). Stres můžeme ovlivnit těžko, ale částečně si můžeme pomoci dobrými informacemi,  které máme dopředu, není vůbec špatné zajít ještě během těhotenství třeba na podpůrnou  skupinku a poptat se na to, co vás zajímá přímo tam nebo zajít na předporodní kurz či povídání o kojení - většinou tato setkání pro těhotné pořádají laktační poradkyně. Pokud se v porodnici necítíte  dobře, ale jste vy i miminko v pořádku, zvažte možnost brzkého odchodu domů (tzv. ambulantní  porod). Stres někdy spustí nejen bolest, ale i kvasinkovou infekci (hlavně proto, že bě