Přeskočit na hlavní obsah

Kojení podle hodinek

Když se narodilo naše první dítě v prvních dnech hodně blinkalo a já jsem dostala v porodnici radu ohledně kojení.
"Vy ho kojíte strašně často, kojte jenom jednou za tři, čtyři hodiny. A jenom dvě, tři minutky jinak se bude přejídat, bude ho bolet bříško, proto vám blinká, zničí vám prsa, když vás bude pořád žužlat."
Tahle historka z mých počátků kojení je z prosince 2003.
Přestože dnes už víme (a vlastně už tehdy se to vědělo, jen asi ne v našich porodnicích), že kojení jako takovému nejvíc prospívá, když si ho dítě řídí samo - tedy kojí se tak často a dlouho jak zrovna samo potřebuje a chce, stále se setkávám s tím, že rady omezovat kojení, z nejrůznějších důvodů, jsou velmi časté a oblíbené.

Mateřské mléko matky je pro miminko nejlépe a velmi rychle stravitelná potravina. To ostatně platí pro všechny savce, mateřské mléko je prostě takový kouzelný lektvar, který tělo matky míchá přesně na míru konkrétnímu kojenému jedinci.
Co se výživy týká, dají se savci rozdělit na dvě základní kategorie. Savce cyklické a savce kontinuální.
Cykličtí savci - jsou savci, kteří od svých mláďat čas od času odcházejí na delší časové úseky (třeba lovit vlastní potravu). Jejich mateřské mléko je velmi bohaté na tuky a bílkoviny - více kalorií = delší interval krmení. Mláďata sají intenzivně a za poměrně krátkou dobu jsou schopna vypít velké množství mléka, které jim dodává potřebnou energii a výživu po dobu, kdy je matka vzdálena. Jejich zástupci jsou například kočky.
Kontinuální savci - jsou savci, kteří svá mláďata neopouští, jsou v jejich těsné tělesné blízkosti. Jejich mateřské mléko obsahuje oproti mléku cyklických savců méně tuku a bílkovin, ale mnohem více cukrů - tedy méně kalorií a nutnost častějšího krmení. Kontinuální savci jsou primáti. A mezi primáty se biologicky řadí i člověk.
Člověk je kontinuální savec a nošenec, tedy naše děti očekávají kontinuální kontakt a neomezovaný přístup k matčinu prsu. Mateřské mléko člověka je rychle stravitelné a naše děti proto potřebují být kojeny velmi často ve srovnání s jinými druhy savců.

Fotka z přednášky odborníka na dětský spánek Jamese McKenny v Praze, mluvil o společném spánku a kojení.

TVORBA MLÉKA
Mateřské mléko se tvoří a teče nejlépe, když jste s miminkem v přímém fyzickém kontaktu - tedy bezprostředně po porodu a v prvních dnech-týdnech kůže na kůži a pak dál jak oba dva potřebujete a vyhovuje vám. Kontakt s miminkem vám zajistí pro kojení dobrý start a následně i průběh pro další dny, měsíce a roky.
Sání miminka je ten nejsilnější a pro tělo matky nejjasnější impuls k tvorbě mléka. Pokud miminko saje, vyplavuje se hormon prolaktin a mléko se tvoří velmi intenzivně a v dostatečném množství. Během kojení vám obvykle miminko leží v náručí, díky fyzickému kontaktu a intenzivnímu kontaktu pusinky s prsem se tvoří a vyplavuje také hormon oxytocin, který mléku pomáhá ven z prsu.
Miminko se tedy kojí a vše šlape jak má.
Pokud začneme miminko omezovat v jeho pobytu u prsu, mléko se shromažďuje v prsou a postupně se jeho tvorba omezuje a snižuje (není poptávka, tělo registruje nezájem a přestává tedy vydávat zbytečně energii na tvorbu mléka). Nahromaděné mléko v prsu může také způsobovat ucpání prsu či přerůst až v zánět.
Viděno optikou tvorby mléka je tedy omezování dítěte v kojení nesmysl.

A co další časté důvody proč kojit v intervalech.

"Zničí se vám prsa, když ho budete nechávat vás žužlat jak chce."
Velmi častý argument, který ženy slyší. Podpořený zkušenostmi kamarádek a známých, které povídají historky o tom, jak je to kojení na začátku strašně bolelo, jak byly rozžužlané od dítěte, když ho nechaly pít jak chtělo, většinou se závěrem, že kojení se nezdařilo.
Miminko vám svým sáním prsa nezničí ani nezraní. Může se stát, že zpočátku kojení bolí (ale pravidlem to není), obvykle jde o poporodní přecitlivělost, která je poměrně běžným jevem. Kůže na prsou se vlivem hormonálních změn v těle stává citlivější, aby tělo rychle reagovalo na potřebu dítěte se kojit. Tato přecitlivělost obvykle během několika dní přejde a kojení přestává být bolestivé. Více se bolestmi při kojení zabývají tyto dva články - O kvasince a o ragádách.
Bolest při kojení má vždy nějakou příčinu se kterou se dá pracovat a řešit. Ale délka nebo častost kojení tou příčinou není.

"Nesmíte kojit tak často, musíte počkat až se vám zase vytvoří další mléko."
 Jak probíhá tvorba mléka je zmíněno výš. Mléko se tvoří především díky kontaktu a sání miminka. Mléko se tvoří stále. Úplně jednoduše se dá říct, že PRSA NEJSOU CISTERNA S OHŘEVEM, PRSA JSOU SPÍŠ PRŮTOKOVÝ OHŘÍVAČ.
Opravdu, prsa nejsou cisterna s ohřevem, která se jednou za dvě, tři, čtyři hodiny naplní, ohřeje a miminko pak ohřátý obsah vypije a zase se čeká než se cisterna naplní a ohřeje. Prsa jsou spíš jako ten průtokový ohřívač, začnete upouštět, ale ohřívač se současně stále dál plní a ohřívá, tak dlouho jak je potřeba. Samozřejmě, že pokud miminko dvě hodiny spí, tak je v prsou mléko nastřádáno, ale jakmile dítě začne pít, mléko se začne okamžitě dál aktivněji a rychleji tvořit, aby prostě nedošlo, kdyby dítko chtělo pít dlouho. A mléko se tvoří v obou prsou současně a můžete je střídat pořád dokola i během jednoho kojení. A co ženy, které kojí pouze z jednoho prsu? Stále platí, že prso není cisterna, jen se prostě nestřídá, ale dítě na něm může strávit klidně dlouhý čas a mléko stále bude. I z jednoho prsu lze plně a dlouho kojit.

"Dítě bude závislé na jídle, bude řešit všechno jídlem a to povede později k obezitě."
Kojení je jídlo, to je nepopiratené. Ale kojení je také pití. A pak také uklidnění, bezpečí a teplo. Čím vším může kojení být se píše v článku Jenom jídlo???
A co ta obezita? Opravdu se může dítě prokojit k obezitě?
K tomu má co říct Český zdravotní ústav - na obrázku je stránka z jejich projektu spoKojení. Kojením naopak zvyšujete šance, že vaše dítě obézní NEBUDE.

A na stránkách SZU se v kapitole růst kojených dětí k obezitě píše:
"Studie růstu českých kojených dětí z let 2008 – 2011, která shromáždila data o téměř 1800 dětech, umožnila mj. zhodnocení výskytu nadváhy a obezity mezi kojenými dětmi. Při preventivní prohlídce v 6 měsících jen u 3 %  dětí výlučně kojených byla zjištěna nadváha a u 1% obezita. Jak počet výlučně kojených dětí s nadváhou, tak počet dlouhodobě kojených s hmotností v pásmu obezity je hluboko pod očekávaným podílem daným růstovou normou (7% nadváhy, 3% obezity) a s věkem dále klesal.
Další výsledky výzkumu jasně potvrdily, že časné zavedení dokrmu zkracuje celkovou dobu kojení."

"Když vám tolik blinká, tak ho nekojte častěji než jednou za tři hodiny."
Zvracení je také častý jev u kojených dětí. Některé jen tak trošku ublinkávají, jiné hází šavle a na podlaze pak zůstávají loužičky mateřského mléka (vlastní zkušenost :D ).
Obecně, pokud dítko jinak prospívá, blinkání ničemu neškodí. Naopak, je vlastně fajn, že se dítě zbaví přetlaku v bříšku a nikde ho nic netlačí a nebolí. Zvracení v podstatě ničemu nevadí, není příjemné, ale nevadí. Představte si sebe, když se pozvracíte, v puse vám nezůstane úplně příjemno, ale uleví se vám. Stejně tak děti, uleví se jim a obvykle se chtějí ještě kojit, zase, přestože se teď pozvracely. Klidně je nakojte, potřebují "spláchnout" ten nepříjemný pocit v puse a krku tím nejpříjemnějším nápojem - mateřským mlékem.
Možná namítnete, že vám pomohlo dítko kojit až po dvou, třech hodinách a nic se nestalo. Možné to samozřejmě je, ale určitě to není univerzální zkušenost. Co jednomu projde v pohodě, druhému nemusí. Proto se ani v případě zvracení nedoporučuje omezovat kojení. Spíše můžeme pátrat po příčině, proč dítě zvrací - a to může být ledasco od nedovyvinutého trávicího ústrojí až po intoleranci některé z potravin, které konzumuje matka.

"Nesmíte kojit tak často, miminku se smíchá natrávené a čerstvé mléko v žaludku a bude ho bolet bříško."
Další nesmysl, mateřské mléko je tak dobře a rychle stravitelné, že bolení z "míchání" starého a čerstvého mléka opravdu nejde. Bolení bříška může způsobovat víc věcí, od potřeby miminka vylučovat mimo plenku, přes všelijaké kapičky (velmi často předepisovaný vigantol, dá se nahradit šetrnější variantou, paradoxně i různé "protiprdíkové" kapky mohou zažíváním miminka zamávat) až po něco ve stravě matky. Pokud vaše miminko bolí bříško, nezpůsobuje to časté kojení, ale něco jiného.

"Vaše miminko moc přibírá, nesmíte ho kojit tak často, omezte to."
Cože??? Když miminko přibírá méně, je to špatně, když přibírá více, je to zase špatně?!?! Věřte, že vaše miminko přibírá přesně tolik, kolik potřebuje. Pravděpodobně se za pár týdnů nebo měsíců "zasekne" a nějakou dobu zase nebude přibírat vůbec nebo jen velmi pomaličku. Kojení není třeba omezovat, jak se píše výše, obézní z toho vaše dítko nebude, přestože teď vypadá jako malý michelin a přes jeho čtyři bradičky nevidíte na krk.

"Přece by měl mít nějaký režim, nemůže se pořád kojit, ty taky nejíš každých 20 minut..."

To je sice pravda, asi nejíme každých 20 minut. Ale kojení není jen jídlo. Kojení také zajišťuje miminku pitný režim. A představte si, jak vám někdo omezuje možnost se napít, když máte žízeň s argumentem, že až za dvě, tři hodiny, protože teď jste přece před chvilkou měli. Asi nic moc, že... 

"Kojením dítě strašně vyčerpáváte, když budete kojit jak chce, bude unavený a nebude mít energii si vypít kolik potřebuje." 

No, dobře, děti si u kojení často zdřímnou, novorozenci dokonce velmi často, kojí se mnohdy v krátkých, ale častých úsecích a mezitím na prsu pospávají. Je to normální. Miminko je na světě chvilku, učí se používat svoje tělo jinak než jak tomu bylo v bříšku, do toho se snaží vstřebat a zpracovat všechny novinky co s jeho narozením přijdou - nové zvuky, vůně, barvy a hmatové podněty. Na jednoho malého človíčka je toho docela dost. Upřímně, jsem dospělá a kdyby toho na mě bylo tolik jako na novorozeně, asi taky hodně a často spím a zpracovávám všechno nové, odpočívám u toho a v mezičasech se prostě kojím. Kojením určitě svoje dítě nevyčerpáte tak, aby nemělo sílu si při dalším kojení vypít co potřebuje. Ani ho neukojíte ke kolapsu. Naopak, pomocí kojení mu pomáháte zpracovávat nové vjemy a zážitky rychleji a klidněji. 

Velmi často je tento argument používán spolu s tím, že je třeba kojit co tři hodiny, aby se stihlo utvořit mléko a miminko ho během pár minut vypilo a u toho se tedy nevyčerpalo - o tvorbě mléka se píše kousek výš v článku, ale přesto to ještě jednou zopakuji - PRSA NEJSOU CISTERNA.

Takže kojte úplně jak dítko chce, nijak ho tím neohrozíte.

"Bude na tobě závislý, nezbavíš se ho, budeš ho kojit až do maturity..." (a další podobné o rozmazlování a závislosti na kojení)

Kojení není závislost. Kojení je jedna ze základních potřeb malého dítěte (záměrně píšu malého, protože jde i o děti starší než jeden či dva roky). Je to jedna ze základních potřeb, tedy je pro dítě důležitá stejně jako dýchání, výživa... Co jsou další základní potřeby a jak souvisí s kojením je popsáno v článku Jenom jídlo tady na blogu. Kojení je jediná ze základních potřeb, kterou dítě postupně opouští, protože další potřeby, které řeší kojením dokáže postupně naplnit i jinak než u matky na prsu. Ale to zda a jak dlouho má možnost naplnit si ze začátku potřeby skrze kojení ovlivňuje pak i dál to, čím kojení jednou nahradí. V případě výživy, začne normálně jíst naši běžnou stravu - dokáže tedy leckteré živiny, jež přinášelo mateřské mléko doplnit a dočerpat z jiných zdrojů. Spánek - každé, opravdu každé dítě se jednou naučí usínat samo. Některé dřív, jiné později a každé bude mít svou cestu k samostatnému usínání jinou. Důležité je, být jim trpělivými průvodci. Dotek, pocit bezpečí a jistoty, uklidnění při bolístkách (fyzických i psychických) - každé dítě se postupně, jak roste a vyvíjí se, dokáže uklidnit i bez prsu, ale trvá to, obvykle déle než bychom čekali, než po nás chce obecný společenský úzus a možná i déle než se nám samotným líbí. Ale čím déle dokážeme naše dítko na jeho cestě k tomu osamostatnění doprovázet, tím lépe pak bude schopno dané situace zvládat samo. Jednoho dne se zvládne po pádu s krvavým kolenem přijít "jen" přitulit, aby to přebolelo a s dalším už třeba za čas ani nepřijde, prostě to zvládne. 

Jestli vás napadá námitka, že přece ale kojení by mělo být příjemné pro oba zúčastněné, to samozřejmě platí (a o dlouhodobém kojení je tu zase jiný text), ale tady vám jen chci vysvětlit, že kojení fakt není závislost v tom špatném slova smyslu, ačkoli se nám to tak často může zdát.

"Kojení tě vyčerpá, budeš unavená, odvápní se ti kosti..." (zase si dosaďte jaký argument jste třeba zrovna vy slyšely)

Ano, je pravda, že kojení je zátěž pro váš organismus. A také tento argument nejčastěji slyší ženy, které kojí už delší dobu starší děti. Ale s tím se dá pracovat, to se dá řešit i bez nějakého zásadního omezování kojení. Základ je myslet na sebe, na to, že mám jíst a pít opravdu do syta. Žádné velké diety (to, že nebudu každý večer otvírat novou tabulku čokolády není dieta, to je návrat ke zdravému jídelníčku :D ). Pokud mám nějaké zdravotní potíže, je fajn, dřív než kojení nějak ukončím nebo drasticky omezím, jít po příčinách. Nedostatek vitamínů se dá suplementovat stravou a doplňky, kojení bývá příčinou zdravotních problémů v mnohem menším počtu případů než jak se můžete doslechnout. Takže ano, kojení je pro matku vyčerpávající, ale to lze obvykle řešit a není nutno kojení omezovat či ukončovat. 


Tak co, našly jste tu právě ten důvod proč bylo doporučeno i vám omezit kojení? Pokud ano, doufám, že teď už chápete, proč to byl nesmysl. Nebo vám to nikdo nedoporučoval a naopak jste měly podporu kojit úplně podle potřeb dítěte a svých? Pak je to skvélé a každé ženě bych takovou podporu přála. Nebo tu ten "váš" důvod chybí? Pokud chybí, ozvěte se, napíšu pak Kojení podle hodinek, díl druhý.

 

 
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na kvasinky

Kvasinka na prsou se projevuje typickou bolestí - pálí, řeže, píchá, bodá, mnohdy bolest vystřeluje, svědí štípe, někdy ženy uvádí "kroutí se mi palce u nohou".  Kvasinka bolí intenzivně a její intenzita se mění - někdo tuto typickou bolest pociťuje pouze při přisátí, někoho bolí po celou dobu kojení, někdo bolest pociťuje ze začátku a poté se zmírní, někoho prsa bolí (stále tím typickým "kvasinkovým" způsobem i mezi kojením). Kvasinka se vůbec nemusí projevovat navenek - to znamená, nemusí být vidět ani na prsou ani v pusince miminka (formou moučnivky). Pokud vidět je na prsou, většinou se jedná o lesk - prsa vypadají jako byste je natřeli krémem či olejem, lesknou se, ale natřená ničím nejsou, kůže se může i odlupovat. Základní způsob jak bolest utlumit je kojení kůže na kůži (zvyšuje produkci oxytocinu, což je hormon, mimo jiné, tlumící bolest) v poloze která je vám nejpříjemnější - ze všech hledisek - jak udržení a podepření miminka na vašem těle,

Poraněná prsa, ragády a jak na ně

Rány na prsou - ragády - vznikají většinou velmi brzy po porodu, když se miminko začne kojit.  Na vině je nejčastěji stres (velmi často spojený i s kvasinkou), “nucení” miminka do “správného”  přisátí. Může jít také o velmi běžnou přecitlivělost prsou způsobenou hormonální horskou dráhou  po porodu (pokud jde pouze o tuto zvýšenou citlivost v prvních dnech kojení, většinou  jde o snesitelnou bolest a během týdne až dvou je pryč). Stres můžeme ovlivnit těžko, ale částečně si můžeme pomoci dobrými informacemi,  které máme dopředu, není vůbec špatné zajít ještě během těhotenství třeba na podpůrnou  skupinku a poptat se na to, co vás zajímá přímo tam nebo zajít na předporodní kurz či povídání o kojení - většinou tato setkání pro těhotné pořádají laktační poradkyně. Pokud se v porodnici necítíte  dobře, ale jste vy i miminko v pořádku, zvažte možnost brzkého odchodu domů (tzv. ambulantní  porod). Stres někdy spustí nejen bolest, ale i kvasinkovou infekci (hlavně proto, že bě

Bezplenkovka pro začátečníky

Jako první vám chci říct - není to tak složité, jak to může vypadat , nenechte se odradit délkou textu, neumím být stručná, opravdu, je to úplně jednoduchý. Naše poslední mláďátko má sice v pořádníku našich dětí  číslo pět, ale je první, do jehož péče jsem  tzv. bezplenkovku zahrnula. S předchozími dětmi jsem o přirozené potřebě miminek vylučovat mimo  plenku moc netušila a když jsem s tím čtvrtým tušit trošku začínala připadalo mi to celé hrozně složité  a vůbec, tři starší děti a mimino, kdo by na nějaké takové srandy měl čas. A pak jsem poznala Mirku z Mateřství s.r.o. , která mi ukázala jak úzce souvisí potřeba miminek vylučovat mimo plenku s kojením a já začala bezplenkovku zapojovat i do své praxe poradkyně kojení. Teď, když mám vlastní miminko, si to všechno užívám na vlastní kůži - a to velmi prakticky pro obě  strany - zjišťuji co to dělá s mým děťátkem a taky zjišťuji, jak moc je to (ne)náročné pro mě. V tomhle textu bych ráda zmínila jak věci obecné, tak ta